Priserna på fritidshus går uppåt i samtliga län i Sverige

Så bostadsmarknaden i Sverige.
Flickr (PD)

En rad län i Sverige ser en prisuppgång på fritidshus. Störst var uppgången i Jämtland och Skåne där priserna steg med 29 procent.

Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

I Sverige som helhet går priserna på fritidshus upp med 20 procent.

Graf: Prisutveckling för fritidshus i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på fritidshus stiger i 68 av landets kommuner, medan de sjunker i bara en (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för fritidshus kommun för kommun

Sammanlagt såldes 630 fritidshus i Sverige mellan november 2021 och januari till ett genomsnittligt pris på 2,6 miljoner kronor. I fjol gjordes 726 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda fritidshus i Sverige

Priserna på bostadsrätter stiger något

Priserna på bostadsrätter har gått upp i Sverige. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 1 procent.

Graf: Prisutveckling för bostadsrätter i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på bostadsrätter stiger i 65 av landets kommuner, medan de sjunker i 49 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för bostadsrätter kommun för kommun

Bland länen i Sverige stiger priserna på bostadsrätter i elva av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Jämtland där priserna steg med 13 procent. I Norrbotten däremot sjönk priserna med 6 procent.

Sammanlagt såldes 27 129 bostadsrätter i Sverige mellan november och januari till ett genomsnittligt pris på 3,0 miljoner kronor. I fjol gjordes 27 095 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda bostadsrätter i Sverige

Priserna på villor minskar något

Villapriserna sjönk mellan november och januari med 1 procent i Sverige. Det är en betydande nedgång jämfört med det gångna året då priserna i snitt ökat med 3 procent.

Graf: Prisutveckling för villor i Sverige
Grön stapel betyder att priserna stiger, röd att de sjunker.

Priserna på villor sjunker i 72 av landets kommuner, medan de stiger i 52 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar). Kartan intill visar den geografiska spridningen.

Karta: Prisutveckling för villor kommun för kommun

Bland länen i Sverige sjunker priserna på villor i <13>av 21 län (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Blekinge, Norrbotten och Västmanland där priserna sjönk med 4 procent. I Kalmar, Stockholm, Västerbotten, Västra Götaland, Örebro och Östergötland däremot steg priserna med 1 procent.

Sammanlagt såldes 10 642 villor i Sverige mellan november och januari till ett genomsnittligt pris på 4,0 miljoner kronor. I fjol gjordes 10 919 affärer vid den här tiden på året.

Graf: Antal sålda villor i Sverige

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.