Lokal journalistik baserad på data

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik av data. Vår mission är att förstå, förklara och granska samhället med hjälp av data.

Newsworthy representerar ett nytt sätt att göra journalistik på. Vi skriver kodbaserade artiklar som lokalanpassas till kommunnivå. Det innebär att vi kan presentera över 300 lokala och regionala nyhetsflöden.

Med hjälp av automatisering producerar vi varje månad tusentals lokala nyheter om allt från arbetslöshet och fastighetspriser till brottslighet och klimat. Den löpande, automatiserade bevakningen varvas med djuplodande publiceringar, ofta med ett klimatfokus.

Newsworthy jobbar även på uppdrag av företag, organisationer och myndigheter som vill bli bättre på att kommunicera statistik inom ramen för Newsworthy Content.

Vem ligger bakom tjänsten?

Newsworthy har utvecklats av datajournalistikbyrån J++ Stockholm tillsammans med Måns Magnusson, som är doktor i statistik.

Newsworthy ägs av företaget Journalism Robotics Stockholm AB.

Hur finansieras Newsworthy?

Newsworthy är en självfinansierad företagsverksamhet med svarta siffror. Finansieringen av vår verksamhet och fortsatta utveckling kommer från olika källor.

Prenumerationer
Redaktioner, offentliga förvaltningar och andra organisationer prenumererar på våra nyhetsuppdateringar för att snabbt och lätt få koll på dataflödena som vi bevakar. Läs mer på account.newsworthy.se.
Uppdragsjobb
Vi använder vår teknikplattform för att hjälpa företag, organisationer och myndigheter kommunicera statistik och data mot en lokal publik. Våra kunder kan på så sätt producera lokalanpassade pressmeddelanden, men även debattartiklar, e-postkampanjer och rapporter. Läs mer på content.newsworthy.se.
Redaktionella samarbeten
Vid större publiceringar samarbetar vi ofta med riksmedier som Sveriges Natur, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. För oss innebär de här samarbetena ett extra intäktsben, men framför allt en möjlighet att nå en större publik med vår journalistik.
Bidrag
Projektet Newsworthy startades genom ett bidrag från Googles Digital News Initiative år 2016. Sedan dess har vi även fått stöd från bland annat EU-kommissionen genom initiativet European Data Journalism Network och innovationsstöd från Myndigheten för press, radio och tv,.

Är du journalist? Använd våra artiklar!

Newsworthy har utvecklats med en uttalad ambition om att stärka den lokala journalistiken. Vi välkomnar journalister att använda och vidareutveckla våra artiklar med explicit referens och länk till Newsworthy.

Är du eller din redaktion betalande prenumeranter kan du fritt använda och återpublicera samtliga texter och grafer hur du vill.

Har du frågor? Kontakta oss!

Teamet bakom Newsworthy

Bild på Jens Finnäs
Jens Finnäs
grundare och vd
Bild på Leo Wallentin
Leo Wallentin
journalist, utvecklare, grundare
Bild på Martin Olsson
Martin Olsson
datajournalist
Bild på Maria Trenter
Maria Trenter
försäljning
Bild på Måns Magnusson
Måns Magnusson
docent i statistik, grundare
Bild på Cecilia Wemming
Cecilia Wemming
senior rådgivare