Tingsryds vanligaste hundnamn sticker ut

Tingsryds kommun Husdjur
Hund i snö
howling red, Unsplash

Ludde är det vanligaste hundnamnet i Tingsryds kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Det gör Tingsryd till en av få kommuner där toppnamnet inte hör till de tre vanligaste (Molly, Bella eller Charlie), och den enda i landet där Ludde är vanligast.

På listan över Tingsryds kommuns 28 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Abbe, Tyra, Simba, Baloo och Smilla förekommer alla mer frekvent i Tingsryd jämfört med hela landet.

Sex namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Sigge, Abbe, Ozzy, Doris, Rocky och Maja, och tre namn har dalat: Alice, Saga och Bamse.

RangordningNamnAntal hundar
1Ludde20
2Bella18
3Ronja15
4Molly13
Sally13
Elsa13
7Sigge↑12
8Buster11
Simba☆11
Abbe☆↑11
11Ozzy↑10
Tyra☆10
Doris↑10
Alice↓10
Smilla☆10
16Ebba9
Saga↓9
Baloo☆9
Rocky↑9
20Stella8
Bamse↓8
Mimmi8
Molle8
Elvis8
Luna8
Daisy8
Selma8
Maja↑8
☆ Ovanligt vanligt i Tingsryd
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Kronobergs län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
AlvestaMollyZack
LesseboBellaBuster
LjungbyMollyElla
MarkarydMollyDolly
TingsrydLuddeAbbe
UppvidingeMollyLoke
VäxjöMolly
ÄlmhultMollyEbba
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.