Buster, Ozzy och Stella sticker ut bland hundnamnen i Lessebo

Lessebo kommun Husdjur
Hund som leker i snö
Jared, Unsplash

Bella är det vanligaste hundnamnet i Lessebo kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Det gör Lessebo till en av de kommuner där landets allra vanligaste hundnamn, Molly, inte toppar listan.

På listan över Lessebo kommuns 7 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Buster, Ozzy och Stella förekommer alla mer frekvent i Lessebo jämfört med hela landet.

Ett namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Sally.

RangordningNamnAntal hundar
1Bella12
2Molly11
3Stella☆8
Sally↑8
5Ozzy☆7
Buster☆7
Bamse7
☆ Ovanligt vanligt i Lessebo
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Kronobergs län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
AlvestaMollyZack
LesseboBellaBuster
LjungbyMollyElla
MarkarydMollyDolly
TingsrydLuddeAbbe
UppvidingeMollyLoke
VäxjöMolly
ÄlmhultMollyEbba
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.