Flera ovanliga hundnamn i toppen i Markaryd

Markaryds kommun Husdjur
Retriever i snö
Marcus Löfvenberg, Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Markaryds kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Markaryds kommuns 28 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Dolly, Ebba, Milton, Smulan och Lady förekommer alla mer frekvent i Markaryd jämfört med hela landet.

Åtta namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Ebba, Enzo, Nova, Ronja, Sigge, Jack, Maja och Dolly, och tre namn har dalat: Lady, Tindra och Alice.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly24
2Bella15
3Charlie10
Ebba☆↑10
5Enzo↑8
Nova↑8
Ludde8
Lady☆↓8
9Sigge↑7
Milo7
Zorro7
Bamse7
Ronja↑7
Jack↑7
Tindra↓7
Maja↑7
Elsa7
18Smilla6
Dolly☆↑6
Harry6
Alice↓6
Luna6
Milton☆6
Smulan☆6
Doris6
Kajsa6
Boss6
Max6
☆ Ovanligt vanligt i Markaryd
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Kronobergs län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
AlvestaMollyZack
LesseboBellaBuster
LjungbyMollyElla
MarkarydMollyDolly
TingsrydLuddeAbbe
UppvidingeMollyLoke
VäxjöMolly
ÄlmhultMollyEbba
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.