Flera ovanliga hundnamn i toppen i Alvesta

Alvesta kommun Husdjur
Pudel på promenad
Fredrik Öhlander , Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Alvesta kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Alvesta kommuns 20 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Zack, Nala, Tyson, Smilla och Gizmo förekommer alla mer frekvent i Alvesta jämfört med hela landet.

Sex namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Milo, Stella, Max, Ludde, Nala och Zack, och tre namn har dalat: Tyson, Wilma och Smilla.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly29
2Bella23
3Sally19
4Sigge17
5Milo↑14
6Stella↑13
Elvis13
Alice13
9Ronja12
10Max↑11
Ludde↑11
Tyson☆↓11
Nala☆↑11
Bosse11
15Zack☆↑10
Bamse10
Wilma↓10
Smilla☆↓10
Gizmo☆10
Maja10
☆ Ovanligt vanligt i Alvesta
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Kronobergs län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
AlvestaMollyZack
LesseboBellaBuster
LjungbyMollyElla
MarkarydMollyDolly
TingsrydLuddeAbbe
UppvidingeMollyLoke
VäxjöMolly
ÄlmhultMollyEbba
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.