Lägst andel biståndstagare i Härnösand på sju år

Härnösands kommun | Ekonomiskt bistånd |

Härnösands kommun hade i november lägre andel vuxna invånare med ekonomiskt bistånd än någon månad sedan åtminstone januari 2014 (det är så långt Socialstyrelsens statistik sträcker sig). Andelen biståndstagare var 1,0 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 261 personer i Härnösands kommun ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 1,0 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar sju personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter. I Västernorrland som helhet var andelen 1,3 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Härnösand varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Västernorrland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Ånge), och minskade i tre (Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik). Kramfors har högst andel biståndstagare i länet, Ånge har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Härnösand1,0 %−0,1
Kramfors1,8 %0,0
Sollefteå1,1 %−0,1
Sundsvall1,3 %0,0
Timrå1,2 %0,0
Ånge0,9 %+0,1
Örnsköldsvik1,2 %−0,1

Av biståndstagarna i Härnösands kommun var förra månaden 118 kvinnor och 143 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.