Lägst andel biståndstagare i Pajala på sju år

Pajala kommun Ekonomiskt bistånd

Pajala kommun hade i november lägre andel vuxna invånare med ekonomiskt bistånd än någon månad sedan åtminstone januari 2014 (det är så långt Socialstyrelsens statistik sträcker sig). Andelen biståndstagare var 0,2 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 14 personer i Pajala kommun ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 0,2 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar fyra personer. I Norrbotten som helhet var andelen 0,8 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Pajala förhållandevis låg. Andelen är just nu rentav näst lägst bland alla kommuner. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent.

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Arvidsjaur, Kalix och Överkalix), och minskade i fyra (Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn och Övertorneå). Kalix och Överkalix har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,3 %0,0
Arvidsjaur0,9 %+0,1
Boden0,9 %0,0
Gällivare0,4 %0,0
Haparanda1,0 %0,0
Jokkmokk0,4 %−0,1
Kalix1,1 %+0,1
Kiruna0,7 %0,0
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %−0,1
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn0,9 %−0,1
Överkalix1,1 %+0,2
Övertorneå0,5 %−0,1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.