Lägst andel biståndstagare i Filipstad på tre år

Filipstads kommun Ekonomiskt bistånd

Filipstads kommun hade i november den lägsta andelen vuxna invånare med ekonomiskt bistånd på tre år, sedan oktober 2018. Andelen biståndstagare var 3,3 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 343 personer i Filipstads kommun ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 3,3 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar tio personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,2 procentenheter. I Värmland som helhet var andelen 1,5 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Filipstad förhållandevis hög. Andelen är just nu rentav högst bland alla kommuner. Landets lägsta nivåer finns i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Värmland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Eda, Grums, Kristinehamn och Munkfors), och minskade i tre (Filipstad, Hagfors och Storfors). Filipstad har högst andel biståndstagare i länet, Hammarö har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arvika1,2 %0,0
Eda1,0 %+0,1
Filipstad3,3 %−0,1
Forshaga1,5 %0,0
Grums1,4 %+0,1
Hagfors1,3 %−0,1
Hammarö0,8 %0,0
Karlstad1,5 %0,0
Kil1,6 %0,0
Kristinehamn2,1 %+0,1
Munkfors1,2 %+0,3
Storfors1,0 %−0,1
Sunne0,9 %0,0
Säffle2,3 %0,0
Torsby1,2 %0,0
Årjäng1,1 %0,0

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.