Åtvidabergs vanligaste hundnamn sticker ut

Åtvidabergs kommun Husdjur
Corgi i snö
Peter Pryharski, Unsplash

Doris är det vanligaste hundnamnet i Åtvidabergs kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Det gör Åtvidaberg till en av få kommuner där toppnamnet inte hör till de tre vanligaste (Molly, Bella eller Charlie), och en av åtta där Doris är vanligast.

På listan över Åtvidabergs kommuns 23 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Molle, Siri och Enzo förekommer alla mer frekvent i Åtvidaberg jämfört med hela landet.

Fem namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Nova, Sigge, Harry, Zorro och Leo, och två namn har dalat: Sally och Molle.

RangordningNamnAntal hundar
1Doris14
2Selma13
Charlie13
4Molly12
5Ozzy11
6Nova↑10
Bosse10
Sigge↑10
9Elsa9
Stella9
Sally↓9
12Bamse8
13Zorro↑7
Harry↑7
Enzo☆7
Leo↑7
Maja7
Max7
19Elvis6
Siri☆6
Rocky6
Saga6
Molle☆↓6
☆ Ovanligt vanligt i Åtvidaberg
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Östergötlands län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
BoxholmBellaSelma
FinspångMollyTeddy
KindaBellaLisa
LinköpingMollyEnzo
MjölbyDorisTeddy
MotalaBellaStina
NorrköpingMollyEnzo
SöderköpingMollyNemo
VadstenaMollyNova
ValdemarsvikMolly · BellaMolle
ÅtvidabergDorisMolle
ÖdeshögMollySiri
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.