Lisa, Elvis och Nova sticker ut bland hundnamnen i Kinda

Kinda kommun Husdjur
Hund i snö
howling red, Unsplash

Bella är det vanligaste hundnamnet i Kinda kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Det gör Kinda till en av de kommuner där landets allra vanligaste hundnamn, Molly, inte toppar listan.

På listan över Kinda kommuns 15 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Lisa, Elvis och Nova förekommer alla mer frekvent i Kinda jämfört med hela landet.

RangordningNamnAntal hundar
1Bella15
2Molly13
3Charlie10
4Nova☆9
Sally9
Elsa9
Luna9
8Bosse8
Alice8
10Lisa☆7
Sigge7
Ozzy7
13Harry6
Ronja6
Elvis☆6
☆ Ovanligt vanligt i Kinda

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Östergötlands län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
BoxholmBellaSelma
FinspångMollyTeddy
KindaBellaLisa
LinköpingMollyEnzo
MjölbyDorisTeddy
MotalaBellaStina
NorrköpingMollyEnzo
SöderköpingMollyNemo
VadstenaMollyNova
ValdemarsvikMolly · BellaMolle
ÅtvidabergDorisMolle
ÖdeshögMollySiri
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.