Flera ovanliga hundnamn i toppen i Söderköping

Söderköpings kommun Husdjur
Hund i snö
howling red, Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Söderköpings kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Söderköpings kommuns 23 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Nemo, Ester, Bonzo, Morris och Leia förekommer alla mer frekvent i Söderköping jämfört med hela landet.

Fem namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Sigge, Ester, Morris, Leia och Maja, och ett namn har dalat: Alice.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly23
2Charlie18
3Bella14
Ludde14
5Hugo13
6Doris12
7Sally11
Wilma11
Sigge↑11
10Nemo☆10
11Daisy9
Alice↓9
Zorro9
14Elsa8
Ester☆↑8
Milo8
Morris☆↑8
18Bamse7
Bonzo☆7
Leia☆↑7
Ronja7
Luna7
Maja↑7
☆ Ovanligt vanligt i Söderköping
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Östergötlands län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
BoxholmBellaSelma
FinspångMollyTeddy
KindaBellaLisa
LinköpingMollyEnzo
MjölbyDorisTeddy
MotalaBellaStina
NorrköpingMollyEnzo
SöderköpingMollyNemo
VadstenaMollyNova
ValdemarsvikMolly · BellaMolle
ÅtvidabergDorisMolle
ÖdeshögMollySiri
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.