Selma sticker ut bland hundnamnen i Boxholm

Boxholms kommun Husdjur
Corgi i snö
Peter Pryharski, Unsplash

Bella är det vanligaste hundnamnet i Boxholms kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Det gör Boxholm till en av de kommuner där landets allra vanligaste hundnamn, Molly, inte toppar listan.

På listan över Boxholms kommuns 8 vanligaste hundnamn sticker ett ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Selma förekommer mer frekvent i Boxholm jämfört med hela landet.

RangordningNamnAntal hundar
1Bella11
2Molly10
Bosse10
4Stella7
Sally7
Selma☆7
7Bamse6
Wilma6
☆ Ovanligt vanligt i Boxholm

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Östergötlands län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
BoxholmBellaSelma
FinspångMollyTeddy
KindaBellaLisa
LinköpingMollyEnzo
MjölbyDorisTeddy
MotalaBellaStina
NorrköpingMollyEnzo
SöderköpingMollyNemo
VadstenaMollyNova
ValdemarsvikMolly · BellaMolle
ÅtvidabergDorisMolle
ÖdeshögMollySiri
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.