Relativt oförändrad andel biståndstagare i Köping i mars

Köpings kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Köpings kommun låg i stort sett stilla i mars, och är nu 1,3 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 334 personer i Köpings kommun ekonomiskt bistånd stöd under mars, vilket alltså motsvarar 1,3 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 25 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,4 procentenheter. I Västmanland som helhet var andelen 1,6 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Köping varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Västmanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Hallstahammar, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar), och minskade i två (Köping och Norberg). Fagersta har högst andel biståndstagare i länet, Hallstahammar och Sala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arboga1,6 %0,0
Fagersta2,0 %0,0
Hallstahammar1,0 %+0,1
Kungsör1,7 %0,0
Köping1,3 %−0,1
Norberg1,6 %−0,4
Sala1,0 %+0,1
Skinnskatteberg1,5 %+0,1
Surahammar1,1 %+0,1
Västerås1,7 %0,0

Männen står för den största delen av minskningen, med 18 färre biståndstagare jämfört med månaden innan.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.