Relativt oförändrad andel biståndstagare i Surahammar i mars

Surahammars kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Surahammars kommun låg i stort sett stilla i mars, och är nu 1,1 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 108 personer i Surahammars kommun ekonomiskt bistånd stöd under mars, vilket alltså motsvarar 1,1 procent av den vuxna befolkningen. Det är en ökning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar nio personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,1 procentenheter. I Västmanland som helhet var andelen 1,6 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Surahammar varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Västmanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Hallstahammar, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar), och minskade i två (Köping och Norberg). Fagersta har högst andel biståndstagare i länet, Hallstahammar och Sala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arboga1,6 %0,0
Fagersta2,0 %0,0
Hallstahammar1,0 %+0,1
Kungsör1,7 %0,0
Köping1,3 %−0,1
Norberg1,6 %−0,4
Sala1,0 %+0,1
Skinnskatteberg1,5 %+0,1
Surahammar1,1 %+0,1
Västerås1,7 %0,0

Det är kvinnorna som står för ökningen. Totalt fick minus ett färre kvinnor och tio fler män ekonomiskt bistånd jämfört med månaden innan.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.