Relativt oförändrad andel biståndstagare i Västerås i mars

Västerås kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Västerås kommun låg i stort sett stilla i mars, och är nu 1,7 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 2 716 personer i Västerås kommun ekonomiskt bistånd stöd under mars, vilket alltså motsvarar 1,7 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter. I Västmanland som helhet var andelen 1,6 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Västerås förhållandevis hög. Landets allra högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Västmanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Hallstahammar, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar), och minskade i två (Köping och Norberg). Fagersta har högst andel biståndstagare i länet, Hallstahammar och Sala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arboga1,6 %0,0
Fagersta2,0 %0,0
Hallstahammar1,0 %+0,1
Kungsör1,7 %0,0
Köping1,3 %−0,1
Norberg1,6 %−0,4
Sala1,0 %+0,1
Skinnskatteberg1,5 %+0,1
Surahammar1,1 %+0,1
Västerås1,7 %0,0

Av biståndstagarna i Västerås kommun var förra månaden 1 458 kvinnor och 1 258 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.