1,6 procent av befolkningen fick ekonomiskt bistånd i Västmanland i mars

Västmanlands län | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Västmanlands län låg i stort sett stilla i mars, och är nu 1,6 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 4 346 personer i Västmanlands län ekonomiskt bistånd stöd under mars, vilket alltså motsvarar 1,6 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,2 procentenheter.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Västmanland förhållandevis hög. Landets allra högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Västmanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Hallstahammar, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar), och minskade i två (Köping och Norberg). Fagersta har högst andel biståndstagare i länet, Hallstahammar och Sala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arboga1,6 %0,0
Fagersta2,0 %0,0
Hallstahammar1,0 %+0,1
Kungsör1,7 %0,0
Köping1,3 %−0,1
Norberg1,6 %−0,4
Sala1,0 %+0,1
Skinnskatteberg1,5 %+0,1
Surahammar1,1 %+0,1
Västerås1,7 %0,0

Av biståndstagarna i Västmanlands län var förra månaden 2 311 kvinnor och 2 035 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.