Andelen biståndstagare ligger stilla i länet men sjunker i Norberg

Norbergs kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Norbergs kommun minskade i mars, till 1,6 procent. Därmed avvek Norberg från övriga länet.

Totalt fick 92 personer i Norbergs kommun ekonomiskt bistånd stöd under mars, vilket alltså motsvarar 1,6 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,4 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 20 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 1,7 procentenheter. I Västmanland som helhet var andelen 1,6 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Norberg förhållandevis hög. Landets allra högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Västmanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Hallstahammar, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar), och minskade i två (Köping och Norberg). Fagersta har högst andel biståndstagare i länet, Hallstahammar och Sala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arboga1,6 %0,0
Fagersta2,0 %0,0
Hallstahammar1,0 %+0,1
Kungsör1,7 %0,0
Köping1,3 %−0,1
Norberg1,6 %−0,4
Sala1,0 %+0,1
Skinnskatteberg1,5 %+0,1
Surahammar1,1 %+0,1
Västerås1,7 %0,0

Av biståndstagarna i Norbergs kommun var förra månaden 45 kvinnor och 47 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.