Lägst andel biståndstagare i Dalarna på fem år

Dalarnas län Ekonomiskt bistånd

Dalarnas län hade i november den lägsta andelen vuxna invånare med ekonomiskt bistånd på fem år, sedan september 2016. Andelen biståndstagare var 1,5 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 4 431 personer i Dalarnas län ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 1,5 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 91 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,2 procentenheter.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Dalarna varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Dalarna ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Avesta, Smedjebacken och Vansbro), och minskade i tre (Borlänge, Leksand och Orsa). Ludvika har högst andel biståndstagare i länet, Gagnef, Leksand, Säter och Älvdalen har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Avesta2,0 %+0,1
Borlänge2,5 %−0,1
Falun1,2 %0,0
Gagnef0,7 %0,0
Hedemora1,8 %0,0
Leksand0,7 %−0,1
Ludvika2,7 %0,0
Malung-Sälen0,9 %0,0
Mora0,8 %0,0
Orsa1,3 %−0,1
Rättvik0,8 %0,0
Smedjebacken1,2 %+0,1
Säter0,7 %0,0
Vansbro1,1 %+0,1
Älvdalen0,7 %0,0

Männen står för den största delen av minskningen, med 63 färre biståndstagare jämfört med månaden innan.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.