Så många fick ekonomiskt bistånd i Gagnef och i länet i november

Gagnefs kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Gagnefs kommun låg i stort sett stilla i november, och är nu 0,7 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 68 personer i Gagnefs kommun ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 0,7 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,1 procentenheter. I Dalarna som helhet var andelen 1,5 procent (−0,1 procentenheter).

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Gagnef förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Dalarna ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Avesta, Smedjebacken och Vansbro), och minskade i tre (Borlänge, Leksand och Orsa). Ludvika har högst andel biståndstagare i länet, Gagnef, Leksand, Säter och Älvdalen har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Avesta2,0 %+0,1
Borlänge2,5 %−0,1
Falun1,2 %0,0
Gagnef0,7 %0,0
Hedemora1,8 %0,0
Leksand0,7 %−0,1
Ludvika2,7 %0,0
Malung-Sälen0,9 %0,0
Mora0,8 %0,0
Orsa1,3 %−0,1
Rättvik0,8 %0,0
Smedjebacken1,2 %+0,1
Säter0,7 %0,0
Vansbro1,1 %+0,1
Älvdalen0,7 %0,0

Av biståndstagarna i Gagnefs kommun var förra månaden 26 kvinnor och 42 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.