Lägst andel biståndstagare i Eskilstuna på sju år

Eskilstuna kommun | Ekonomiskt bistånd |

Eskilstuna kommun hade i november lägre andel vuxna invånare med ekonomiskt bistånd än någon månad sedan åtminstone januari 2014 (det är så långt Socialstyrelsens statistik sträcker sig). Andelen biståndstagare var 2,7 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 2 922 personer i Eskilstuna kommun ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 2,7 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 23 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter. I Södermanland som helhet var andelen 1,8 procent (−0,2 procentenheter).

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Eskilstuna förhållandevis hög. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Södermanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Vingåker), och minskade i en (Eskilstuna). Eskilstuna och Vingåker har högst andel biståndstagare i länet, Trosa har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Eskilstuna2,7 %−0,1
Flen2,5 %0,0
Gnesta0,8 %0,0
Katrineholm
Nyköping1,9 %0,0
Oxelösund1,2 %0,0
Strängnäs1,1 %0,0
Trosa0,3 %0,0
Vingåker2,7 %+0,3

Av biståndstagarna i Eskilstuna kommun var förra månaden 1 537 kvinnor och 1 385 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.