Nu är andelen med ekonomiskt bistånd högre i Nyköping än i länet

Nyköpings kommun Ekonomiskt bistånd

I november var andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Nyköpings kommun högre än i länet som helhet (1,9 procent) för första gången sedan åtminstone 2014 (så långt tillbaka Socialstyrelsens statistikdatabas sträcker sig). Det visar ny, preliminär statistik från Socialstyrelsen.

Totalt fick 1 088 personer i Nyköpings kommun ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 1,9 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. I Södermanland som helhet var andelen 1,8 procent (−0,2 procentenheter).

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Nyköping förhållandevis hög. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Södermanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Vingåker), och minskade i en (Eskilstuna). Eskilstuna och Vingåker har högst andel biståndstagare i länet, Trosa har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Eskilstuna2,7 %−0,1
Flen2,5 %0,0
Gnesta0,8 %0,0
Katrineholm
Nyköping1,9 %0,0
Oxelösund1,2 %0,0
Strängnäs1,1 %0,0
Trosa0,3 %0,0
Vingåker2,7 %+0,3

Av biståndstagarna i Nyköpings kommun var förra månaden 565 kvinnor och 523 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.