Flera ovanliga hundnamn i toppen i Ånge

Ånge kommun Husdjur
Pudel på promenad
Fredrik Öhlander , Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Ånge kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Ånge kommuns 24 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Otto, Nalle, Zita, Asta och Lady förekommer alla mer frekvent i Ånge jämfört med hela landet.

Sju namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Sigge, Sally, Selma, Zorro, Saga, Rocky och Zita, och två namn har dalat: Tindra och Doris.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly16
2Bamse12
Charlie12
4Sigge↑11
Sally↑11
Bella11
7Selma↑10
Zorro↑10
Ludde10
10Saga↑9
Tindra↓9
Lady☆9
Nalle☆9
14Otto☆8
Rocky↑8
Stella8
Ozzy8
Doris↓8
19Asta☆7
Nova7
Zita☆↑7
Jack7
Kira7
Daisy7
☆ Ovanligt vanligt i Ånge
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Västernorrlands län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
HärnösandMollyEster
KramforsBellaKajsa
SollefteåMollyNemo
SundsvallMolly
TimråMollyDiesel
ÅngeMollyOtto
ÖrnsköldsvikMollyTindra
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.