Flera ovanliga hundnamn i toppen i Sollefteå

Sollefteå kommun Husdjur
Hund i snö
howling red, Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Sollefteå kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Sollefteå kommuns 24 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Nemo, Rambo, Mira, Rex och Svea förekommer alla mer frekvent i Sollefteå jämfört med hela landet.

Åtta namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Ludde, Doris, Elsa, Bosse, Stella, Saga, Sigge och Maja, och två namn har dalat: Wilma och Rocky.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly34
2Bella24
3Sally19
4Ludde↑18
Doris↑18
6Bamse17
7Ronja15
Wilma↓15
9Rocky↓13
Elsa↑13
Nemo☆13
Rambo☆13
13Bosse↑12
Stella↑12
Saga↑12
Buster12
Rex☆12
18Sigge↑11
Leo11
Hugo11
Svea☆11
Maja↑11
Mimmi11
Mira☆11
☆ Ovanligt vanligt i Sollefteå
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Västernorrlands län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
HärnösandMollyEster
KramforsBellaKajsa
SollefteåMollyNemo
SundsvallMolly
TimråMollyDiesel
ÅngeMollyOtto
ÖrnsköldsvikMollyTindra
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.