Diesel, Malte och Tindra sticker ut bland hundnamnen i Timrå

Timrå kommun Husdjur
Hund i snö
howling red, Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Timrå kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Timrå kommuns 20 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Diesel, Malte och Tindra förekommer alla mer frekvent i Timrå jämfört med hela landet.

Fyra namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Charlie, Stella, Selma och Malte, och ett namn har dalat: Tindra.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly25
2Charlie↑17
3Bamse15
Alice15
5Bella14
6Doris13
Nova13
Ronja13
9Rocky12
Luna12
11Wilma10
12Stella↑9
Leo9
Daisy9
Selma↑9
Diesel☆9
Tindra☆↓9
Harry9
Malte☆↑9
Ludde9
☆ Ovanligt vanligt i Timrå
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Västernorrlands län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
HärnösandMollyEster
KramforsBellaKajsa
SollefteåMollyNemo
SundsvallMolly
TimråMollyDiesel
ÅngeMollyOtto
ÖrnsköldsvikMollyTindra
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.