Lindesbergs vanligaste hundnamn sticker ut

Lindesbergs kommun Husdjur
Hund på skinnsoffa
Rona Kelly, Flickr (CC BY-ND 2.0)

Sally är det vanligaste hundnamnet i Lindesbergs kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Det gör Lindesberg till en av få kommuner där toppnamnet inte hör till de tre vanligaste (Molly, Bella eller Charlie), och en av sju där Sally är vanligast.

På listan över Lindesbergs kommuns 20 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Svea och Tindra förekommer båda mer frekvent i Lindesberg jämfört med hela landet.

Sex namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Charlie, Alice, Rocky, Saga, Freja och Bosse, och tre namn har dalat: Max, Ronja och Tindra.

RangordningNamnAntal hundar
1Sally28
2Bamse24
3Molly22
4Elsa20
Ludde20
6Stella19
Charlie↑19
Doris19
9Svea☆17
10Alice↑16
Selma16
Nova16
Maja16
Max↓16
15Rocky↑15
16Saga↑14
Ronja↓14
Freja↑14
Bosse↑14
20Tindra☆↓13
☆ Ovanligt vanligt i Lindesberg
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Örebro län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
AskersundMollyAlma
DegerforsWilma · CharlieTeddy
HallsbergMollyLisa
HälleforsBellaNalle
KarlskogaMolly · DorisDiesel
KumlaMollyBonzo
LaxåBosseSaga
LekebergMollyMärta
LindesbergSallySvea
LjusnarsbergSallyBamse
NoraBellaPixie
ÖrebroMolly
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.