Lisa sticker ut bland hundnamnen i Hallsberg

Hallsbergs kommun Husdjur
Corgi i snö
Peter Pryharski, Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Hallsbergs kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Hallsbergs kommuns 20 vanligaste hundnamn sticker ett ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Lisa förekommer mer frekvent i Hallsberg jämfört med hela landet.

Sex namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Sigge, Sally, Harry, Ludde, Rocky och Ozzy, och fyra namn har dalat: Wilma, Alice, Ronja och Nova.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly23
2Bella19
3Doris16
4Sigge↑14
Bosse14
6Sally↑13
7Bamse12
Wilma↓12
Charlie12
Harry↑12
11Ludde↑10
Alice↓10
Elsa10
14Lisa☆9
Rocky↑9
Leo9
17Freja8
Ozzy↑8
Ronja↓8
Nova↓8
☆ Ovanligt vanligt i Hallsberg
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Örebro län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
AskersundMollyAlma
DegerforsWilma · CharlieTeddy
HallsbergMollyLisa
HälleforsBellaNalle
KarlskogaMolly · DorisDiesel
KumlaMollyBonzo
LaxåBosseSaga
LekebergMollyMärta
LindesbergSallySvea
LjusnarsbergSallyBamse
NoraBellaPixie
ÖrebroMolly
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.