Bonzo sticker ut bland hundnamnen i Kumla

Kumla kommun Husdjur
Hund på skinnsoffa
Rona Kelly, Flickr (CC BY-ND 2.0)

Molly är det vanligaste hundnamnet i Kumla kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Kumla kommuns 20 vanligaste hundnamn sticker ett ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Bonzo förekommer mer frekvent i Kumla jämfört med hela landet.

Fem namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Sigge, Freja, Sally, Bonzo och Stella, och ett namn har dalat: Bamse.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly28
2Doris24
3Bella17
4Sigge↑16
5Nova15
Ludde15
7Rocky14
8Leo13
9Freja↑12
Charlie12
11Sally↑10
Daisy10
Bonzo☆↑10
14Selma9
Stella↑9
Wilma9
Saga9
Bosse9
Bamse↓9
Ozzy9
☆ Ovanligt vanligt i Kumla
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Örebro län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
AskersundMollyAlma
DegerforsWilma · CharlieTeddy
HallsbergMollyLisa
HälleforsBellaNalle
KarlskogaMolly · DorisDiesel
KumlaMollyBonzo
LaxåBosseSaga
LekebergMollyMärta
LindesbergSallySvea
LjusnarsbergSallyBamse
NoraBellaPixie
ÖrebroMolly
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.