Flera ovanliga hundnamn i toppen i Vännäs

Vännäs kommun Husdjur
Pudel på promenad
Fredrik Öhlander , Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Vännäs kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Vännäs kommuns 23 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Molle, Smilla, Kira, Nalle och Elvis förekommer alla mer frekvent i Vännäs jämfört med hela landet.

Fem namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Ozzy, Nova, Smilla, Doris och Molle, och ett namn har dalat: Elsa.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly16
2Bella14
3Luna11
4Ozzy↑9
Kira☆9
6Ronja8
Doris↑8
Charlie8
9Molle☆↑7
Elvis☆7
Nova↑7
Bamse7
Smilla☆↑7
Bosse7
15Sigge6
Freja6
Rocky6
Nalle☆6
Sally6
Ludde6
Harry6
Elsa↓6
Milo6
☆ Ovanligt vanligt i Vännäs
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Västerbottens län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
LyckseleMollyFlinga
NordmalingMollyDixie
NorsjöMollyPolly
RobertsforsMollyKira
SkellefteåMolly · BellaMira
StorumanBellaZita
UmeåMollySiri
VilhelminaKiraAxa
VindelnMollyTindra
VännäsMollyMolle
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.