Siri och Loke sticker ut bland hundnamnen i Umeå

Umeå kommun Husdjur
Hund i snö
howling red, Unsplash

Molly är det vanligaste hundnamnet i Umeå kommun, precis som i riket som helhet, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Umeå kommuns 20 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Siri och Loke förekommer båda mer frekvent i Umeå jämfört med hela landet.

Fem namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Freja, Milo, Loke, Ronja och Siri, och ett namn har dalat: Nova.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly98
2Bella70
3Sally64
Bosse64
5Doris60
6Sigge59
Luna59
8Nova↓58
9Charlie56
10Harry50
11Ludde48
12Bamse42
13Freja↑41
14Milo↑39
15Loke☆↑38
Ronja↑38
17Stella37
Siri☆↑37
Elsa37
20Selma36
☆ Ovanligt vanligt i Umeå
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Västerbottens län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
LyckseleMollyFlinga
NordmalingMollyDixie
NorsjöMollyPolly
RobertsforsMollyKira
SkellefteåMolly · BellaMira
StorumanBellaZita
UmeåMollySiri
VilhelminaKiraAxa
VindelnMollyTindra
VännäsMollyMolle
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.