Doris och Milo är årets raketer bland hundnamnen i Vilhelmina

Vilhelmina kommun Husdjur
Retriever i snö
Marcus Löfvenberg, Unsplash

Kira är det vanligaste hundnamnet i Vilhelmina kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Det gör Vilhelmina till en av få kommuner där toppnamnet inte hör till de tre vanligaste (Molly, Bella eller Charlie), och en av två där Kira är vanligast.

På listan över Vilhelmina kommuns 16 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Axa, Kira, Asta, Lady och Boss förekommer alla mer frekvent i Vilhelmina jämfört med hela landet.

Två hundnamn är nya för året på övre delen av topplistan i Vilhelmina: Doris och Milo hör nu till de vanligaste namnen i kommunen.

RangordningNamnAntal hundar
1Kira☆11
2Molly8
Bamse8
Doris↑8
5Milo↑7
Zorro↓7
Charlie7
Axa☆↑7
Lady☆↑7
Ludde7
11Elsa6
Stella6
Rocky6
Asta☆6
Boss☆6
Ozzy↓6
☆ Ovanligt vanligt i Vilhelmina
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Västerbottens län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
LyckseleMollyFlinga
NordmalingMollyDixie
NorsjöMollyPolly
RobertsforsMollyKira
SkellefteåMolly · BellaMira
StorumanBellaZita
UmeåMollySiri
VilhelminaKiraAxa
VindelnMollyTindra
VännäsMollyMolle
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.