Flera ovanliga hundnamn i toppen i Kramfors

Kramfors kommun Husdjur
Corgi i snö
Peter Pryharski, Unsplash

Bella är det vanligaste hundnamnet i Kramfors kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Det gör Kramfors till en av de kommuner där landets allra vanligaste hundnamn, Molly, inte toppar listan.

På listan över Kramfors kommuns 21 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Kajsa, Jack, Lisa, Lady och Tindra förekommer alla mer frekvent i Kramfors jämfört med hela landet.

Fem namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Sigge, Doris, Luna, Rocky och Ozzy, och ett namn har dalat: Bosse.

RangordningNamnAntal hundar
1Bella19
2Sigge↑16
Molly16
4Elsa15
5Saga14
Doris↑14
7Jack☆13
Ludde13
Bamse13
10Luna↑12
11Tindra☆11
Kira11
Rocky↑11
Ozzy↑11
15Charlie10
Bosse↓10
Zorro10
Lisa☆10
19Lady☆9
Kajsa☆9
Ronja9
☆ Ovanligt vanligt i Kramfors
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Västernorrlands län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
HärnösandMollyEster
KramforsBellaKajsa
SollefteåMollyNemo
SundsvallMolly
TimråMollyDiesel
ÅngeMollyOtto
ÖrnsköldsvikMollyTindra
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.