Mira och Kira sticker ut bland hundnamnen i Skellefteå

Skellefteå kommun Husdjur
Hund i snö
howling red, Unsplash

Molly och Bella är de vanligaste hundnamnen i Skellefteå kommun, enligt färsk data från Jordbruksverket. Molly är just nu det vanligaste hundnamnet i landets samtliga 21 län, och ohotat populärast i landet.

På listan över Skellefteå kommuns 20 vanligaste hundnamn sticker några ut som märkbart vanligare här, än i landet som stort: Mira och Kira förekommer båda mer frekvent i Skellefteå jämfört med hela landet.

Fyra namn har klättrat i popularitet i kommunen det senaste året: Harry, Luna, Kira och Stella, och två namn har dalat: Nova och Alice.

RangordningNamnAntal hundar
1Molly73
Bella73
3Sally60
4Wilma49
5Mira☆47
Ludde47
7Harry↑44
8Sigge43
9Luna↑42
10Selma41
Doris41
12Kira☆↑39
Charlie39
Ronja39
15Ozzy38
Nova↓38
Alice↓38
18Stella↑35
Freja35
20Bosse34
☆ Ovanligt vanligt i Skellefteå
↑↓ Namn på upp- eller nedåtgående det senaste året

I hela landet är Molly det ohotat populäraste tilltalsnamnet för hundar sedan flera år, följt av Bella och Charlie. Något av de tre namnen toppar listan i 252 av 290 kommuner, och de har varit de vanligaste namnen sedan åtminstone 2018. Under de senaste fem åren har bland annat Sally och Bosse klättrat på listorna, medan Ludde verkar vara på tillbakagång.

I USA har The Atlantic och Washington Post noterat en trend i att hundar får allt mänskligare namn. Flera av de vanligaste hundnamnen i Sverige ligger också på topplistan över namn på nyfödda barn. Molly var det 29:e vanligaste flicknamnet 2021 och Charlie var det 25:e vanligaste pojknamnet.

Hundnamn i Västerbottens län
KommunVanligaste namn”Ovanligt vanligt” namn
LyckseleMollyFlinga
NordmalingMollyDixie
NorsjöMollyPolly
RobertsforsMollyKira
SkellefteåMolly · BellaMira
StorumanBellaZita
UmeåMollySiri
VilhelminaKiraAxa
VindelnMollyTindra
VännäsMollyMolle
Kommuner med mycket få hundar saknas i tabellen.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.