Så många fick ekonomiskt bistånd i Haparanda och i länet i februari

Haparanda kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Haparanda kommun låg i stort sett stilla i februari, och är nu 1,2 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 118 personer i Haparanda kommun ekonomiskt bistånd stöd under februari, vilket alltså motsvarar 1,2 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,1 procentenheter. I Norrbotten som helhet var andelen 0,9 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen med 0,1 procentenheter, till 1,3 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Haparanda varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Olofström, Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Jokkmokk), och minskade i fyra (Arjeplog, Gällivare, Överkalix och Övertorneå). Haparanda har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,3 %−0,1
Arvidsjaur0,9 %0,0
Boden1,0 %0,0
Gällivare0,4 %−0,1
Haparanda1,2 %0,0
Jokkmokk0,6 %+0,1
Kalix
Kiruna0,7 %0,0
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %0,0
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn0,9 %0,0
Överkalix1,0 %−0,2
Övertorneå0,4 %−0,1

Av biståndstagarna i Haparanda kommun var förra månaden 57 kvinnor och 61 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.