2 136 personer fick ekonomiskt bistånd i Norrbotten i februari

Norrbottens län Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Norrbottens län låg i stort sett stilla i februari, och är nu 0,9 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 2 136 personer i Norrbottens län ekonomiskt bistånd stöd under februari, vilket alltså motsvarar 0,9 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen med 0,1 procentenheter, till 1,3 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Norrbotten låg, tredje lägst bland alla län. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de allra lägsta i Olofström, Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Jokkmokk), och minskade i fyra (Arjeplog, Gällivare, Överkalix och Övertorneå). Haparanda har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,3 %−0,1
Arvidsjaur0,9 %0,0
Boden1,0 %0,0
Gällivare0,4 %−0,1
Haparanda1,2 %0,0
Jokkmokk0,6 %+0,1
Kalix
Kiruna0,7 %0,0
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %0,0
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn0,9 %0,0
Överkalix1,0 %−0,2
Övertorneå0,4 %−0,1

Av biståndstagarna i Norrbottens län var förra månaden 947 kvinnor och 1 189 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.