Lägst andel biståndstagare i Övertorneå på sex år

Övertorneå kommun | Ekonomiskt bistånd |

Övertorneå kommun hade i februari den lägsta andelen vuxna invånare med ekonomiskt bistånd på sex år, sedan oktober 2015. Andelen biståndstagare var 0,4 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 16 personer i Övertorneå kommun ekonomiskt bistånd stöd under februari, vilket alltså motsvarar 0,4 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar sex personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter. I Norrbotten som helhet var andelen 0,9 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen med 0,1 procentenheter, till 1,3 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Övertorneå förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de allra lägsta i Olofström, Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Jokkmokk), och minskade i fyra (Arjeplog, Gällivare, Överkalix och Övertorneå). Haparanda har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,3 %−0,1
Arvidsjaur0,9 %0,0
Boden1,0 %0,0
Gällivare0,4 %−0,1
Haparanda1,2 %0,0
Jokkmokk0,6 %+0,1
Kalix
Kiruna0,7 %0,0
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %0,0
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn0,9 %0,0
Överkalix1,0 %−0,2
Övertorneå0,4 %−0,1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.