Så många fick ekonomiskt bistånd i Jokkmokk och i länet i januari

Jokkmokks kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Jokkmokks kommun låg i stort sett stilla i januari, och är nu 0,5 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 22 personer i Jokkmokks kommun ekonomiskt bistånd stöd under januari, vilket alltså motsvarar 0,5 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar åtta personer. I Norrbotten som helhet var andelen 0,9 procent (+0,1 procentenheter).

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen, med 0,1 procentenheter, till 1,2 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Jokkmokk förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,4 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fyra (Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Överkalix), och minskade i två (Boden och Jokkmokk). Haparanda och Överkalix har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,4 %0,0
Arvidsjaur0,9 %+0,1
Boden1,0 %−0,1
Gällivare0,5 %+0,1
Haparanda1,2 %+0,1
Jokkmokk0,5 %−0,1
Kalix1,1 %0,0
Kiruna0,7 %0,0
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %0,0
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn0,9 %0,0
Överkalix1,2 %+0,1
Övertorneå0,5 %0,0

Av biståndstagarna i Jokkmokks kommun var förra månaden 9 kvinnor och 13 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.