Så många fick ekonomiskt bistånd i Filipstad och i länet i januari

Filipstads kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Filipstads kommun låg i stort sett stilla i januari, och är nu 3,4 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 355 personer i Filipstads kommun ekonomiskt bistånd stöd under januari, vilket alltså motsvarar 3,4 procent av den vuxna befolkningen. Det är en ökning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar tio personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,4 procentenheter. I Värmland som helhet var andelen 1,5 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen, med 0,1 procentenheter, till 1,2 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Filipstad förhållandevis hög. Andelen är just nu rentav högst bland alla kommuner. Landets lägsta nivåer finns i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Värmland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fem, och minskade i två (Arvika och Eda). Filipstad har högst andel biståndstagare i länet, Eda och Hammarö har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arvika1,1 %−0,1
Eda0,9 %−0,2
Filipstad3,4 %+0,1
Forshaga1,6 %0,0
Grums1,4 %0,0
Hagfors1,4 %0,0
Hammarö0,9 %+0,1
Karlstad1,5 %0,0
Kil1,6 %+0,1
Kristinehamn2,2 %0,0
Munkfors1,2 %0,0
Storfors1,1 %0,0
Sunne1,0 %+0,1
Säffle2,5 %+0,2
Torsby1,3 %0,0
Årjäng1,2 %0,0

Av biståndstagarna i Filipstads kommun var förra månaden 164 kvinnor och 191 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.