Lägst andel biståndstagare i Hällefors på tre år

Hällefors kommun Ekonomiskt bistånd

Hällefors kommun hade i januari den lägsta andelen vuxna invånare med ekonomiskt bistånd på tre år, sedan oktober 2018. Andelen biståndstagare var 2,1 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 145 personer i Hällefors kommun ekonomiskt bistånd stöd under januari, vilket alltså motsvarar 2,1 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar nio personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 1,1 procentenheter. I Örebro län som helhet var andelen 1,5 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen, med 0,1 procentenheter, till 1,2 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Hällefors förhållandevis hög. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,4 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Örebro län ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fem, och minskade i tre (Hallsberg, Hällefors och Lekeberg). Degerfors har högst andel biståndstagare i länet, Hallsberg och Laxå har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Askersund0,8 %+0,1
Degerfors2,8 %+0,3
Hallsberg0,7 %−0,1
Hällefors2,1 %−0,1
Karlskoga1,7 %+0,1
Kumla1,2 %+0,1
Laxå0,7 %+0,1
Lekeberg0,9 %−0,1
Lindesberg1,5 %0,0
Ljusnarsberg1,6 %0,0
Nora1,4 %0,0
Örebro1,6 %0,0

Av biståndstagarna i Hällefors kommun var förra månaden 63 kvinnor och 82 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.