Så många fick ekonomiskt bistånd i Umeå och i länet i januari

Umeå kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Umeå kommun låg i stort sett stilla i januari, och är nu 0,9 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 1 157 personer i Umeå kommun ekonomiskt bistånd stöd under januari, vilket alltså motsvarar 0,9 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,1 procentenheter. I Västerbotten som helhet var andelen 0,9 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet minskade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen, med 0,1 procentenheter, till 1,2 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent samma månad förra året.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Umeå varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,4 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Västerbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i sex, och minskade i tre (Norsjö, Vindeln och Vännäs). Lycksele har högst andel biståndstagare i länet, Norsjö och Robertsfors har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Bjurholm1,2 %+0,2
Dorotea1,4 %0,0
Lycksele1,7 %+0,1
Malå1,2 %+0,1
Nordmaling1,1 %+0,1
Norsjö0,5 %−0,2
Robertsfors0,5 %0,0
Skellefteå1,0 %0,0
Sorsele1,3 %+0,2
Storuman0,8 %0,0
Umeå0,9 %0,0
Vilhelmina1,1 %0,0
Vindeln0,7 %−0,2
Vännäs0,7 %−0,1
Åsele1,0 %+0,3

Av biståndstagarna i Umeå kommun var förra månaden 557 kvinnor och 600 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.