0,8 procent av befolkningen fick ekonomiskt bistånd i Gnesta i december

Gnesta kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Gnesta kommun låg i stort sett stilla i december, och är nu 0,8 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 93 personer i Gnesta kommun ekonomiskt bistånd stöd under december, vilket alltså motsvarar 0,8 procent av den vuxna befolkningen. Det är ungefär lika stor andel som föregående månad. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,1 procentenheter. I Södermanland som helhet var andelen 2 procent (+0,2 procentenheter).

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Gnesta förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Södermanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Nyköping), och minskade i en (Vingåker). Eskilstuna har högst andel biståndstagare i länet, Trosa har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Eskilstuna2,7 %0,0
Flen2,5 %0,0
Gnesta0,8 %0,0
Katrineholm1,9 %
Nyköping2,0 %+0,1
Oxelösund1,2 %0,0
Strängnäs1,1 %0,0
Trosa0,3 %0,0
Vingåker2,4 %−0,3

Av biståndstagarna i Gnesta kommun var förra månaden 45 kvinnor och 48 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.