Andelen biståndstagare ligger stilla i riket men stiger i Södermanland

Södermanlands län Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Södermanlands län ökade i december, till 2,0 procent. Därmed avvek Södermanland från övriga länet.

Totalt fick 5 990 personer i Södermanlands län ekonomiskt bistånd stöd under december, vilket alltså motsvarar 2,0 procent av den vuxna befolkningen. Det är en ökning med 0,2 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar 460 personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,2 procentenheter.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra län är andelen biståndstagare i Södermanland förhållandevis hög. Andelen är just nu rentav högst bland alla län. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Södermanland ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i en (Nyköping), och minskade i en (Vingåker). Eskilstuna har högst andel biståndstagare i länet, Trosa har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Eskilstuna2,7 %0,0
Flen2,5 %0,0
Gnesta0,8 %0,0
Katrineholm1,9 %
Nyköping2,0 %+0,1
Oxelösund1,2 %0,0
Strängnäs1,1 %0,0
Trosa0,3 %0,0
Vingåker2,4 %−0,3

Av biståndstagarna i Södermanlands län var förra månaden 3 118 kvinnor och 2 872 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.