Lägst andel biståndstagare i Övertorneå på sex år

Övertorneå kommun Ekonomiskt bistånd

Övertorneå kommun hade i november den lägsta andelen vuxna invånare med ekonomiskt bistånd på sex år, sedan oktober 2015. Andelen biståndstagare var 0,5 procent, visar den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 21 personer i Övertorneå kommun ekonomiskt bistånd stöd under november, vilket alltså motsvarar 0,5 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar fyra personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,3 procentenheter. I Norrbotten som helhet var andelen 0,8 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Övertorneå förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Arvidsjaur, Kalix och Överkalix), och minskade i fyra (Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn och Övertorneå). Kalix och Överkalix har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,3 %0,0
Arvidsjaur0,9 %+0,1
Boden0,9 %0,0
Gällivare0,4 %0,0
Haparanda1,0 %0,0
Jokkmokk0,4 %−0,1
Kalix1,1 %+0,1
Kiruna0,7 %0,0
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %−0,1
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn0,9 %−0,1
Överkalix1,1 %+0,2
Övertorneå0,5 %−0,1

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.