Flygplan i luften

Fler februari­flyg än året innan i Västerbotten

Det landade fler flyg i Västerbottens län än året innan i februari. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.
Fler februariflyg än året innan i Västerbotten
Vasaloppsåkare i utförsbacke

Trots varmare vintrar – allt fler Vasalopps­åkare från Västerbotten

Det senaste decenniet har bjudit på många snöfattiga vintrar, men det har inte hindrat skidåkare från Västerbottens län att åka Vasaloppet. Antalet deltagare har ökat. Kan längdsporten vinna kampen mot klimatet?
Trots varmare vintrar – allt fler Vasaloppsåkare från Västerbotten

Äldre än en månad

Person framför incheckningsdisk på flygplats

Fler januari­flyg än året innan i Västerbotten

Det landade fler flyg i Västerbottens län än året innan i januari. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.
Fler januariflyg än året innan i Västerbotten
Två flygplan på en flygplats

Fler december­flyg än året innan i Västerbotten

Det landade fler flyg i Västerbottens län än året innan i december. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.
Fler decemberflyg än året innan i Västerbotten

Framtidens vintrar: Sorsele förlorar minst tre veckors snö

Vita jular är än så länge ett givet inslag i Sorsele. Men med klimatförändringen minskar snöchanserna på julafton. Enligt SMHI:s scenarier kan Sorsele kommun komma att förlora en av tio snödagar till slutet av seklet. Kanske ännu mer om vi inte minskar utsläppen.
Framtidens vintrar: Sorsele förlorar minst tre veckors snö
flygplan i luften

Fler november­flyg än i fjol i Västerbotten

Det landade fler flyg i Västerbottens län än förra året i november. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.
Fler novemberflyg än i fjol i Västerbotten
elbil som laddar

Laddstöd går till rika kommuner – inte till Sorsele

De rikaste kommunerna har fått nästa åtta gånger mer stöd för att installera laddplatser än de fattigaste. I Sorsele kommun är det fortfarande inga – eller nästan inga – hushåll och företag som utnyttjat bidragen.
Laddstöd går till rika kommuner – inte till Sorsele
Person framför incheckningsdisk på flygplats

Fler oktober­flyg än i fjol i Västerbotten

Det landade fler flyg i Västerbottens län än förra året i oktober. Men trafiken är ändå lägre än vad som varit väntat utan pandemiavbräcket. Det visar månadens flygstatistik från Transport­styrelsen.
Fler oktoberflyg än i fjol i Västerbotten

Färre nya laddbara bilar i Västerbotten under tredje kvartalet

Elbilar och laddhybrider har ökat i försäljning, men under tredje kvartalet minskade de laddbara bilarnas andel av nyregistreringarna i Västerbottens län. I hela landet har försäljningen av laddbara bilar också stannat av.
Färre nya laddbara bilar i Västerbotten under tredje kvartalet

Två år kvar på Sorseles koldioxidbudget

Fortsätter utsläppen i Sorsele på samma sätt som de senaste åren når kommunen inte målet i Parisavtalet. Koldioxidbudgeten spricker 2024, enligt beräkningar från Klimatkollen.
Två år kvar på Sorseles koldioxidbudget
Skorsten mot blå himmel

Sorsele mot strömmen – utsläpp från trafiken ökar

Transporter står för de största utsläppen av växthusgaser i Sorsele kommun och det senaste decenniet har utsläppen från trafiken ökat. Samtidigt går utvecklingen åt andra hållet i riket i stort – enligt de senaste scenarierna ser transportsektorns delmål ut att kunna nås.
Sorsele mot strömmen – utsläpp från trafiken ökar
Flygplan och kondensstrimmor mot blå himmel

Fler flyg i Västerbotten i augusti

Flygtrafiken på svenska flygplatser ökade, som vanligt, i augusti jämfört med juli. Det är en ökning som följer de vanliga säsongsvariationerna, men trafiken är fortsatt lägre än den var före pandemin. Även i Västerbottens län ökade trafiken jämfört med månaden innan. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.
Fler flyg i Västerbotten i augusti