flygplan i luften

712 flyg landade i Norrbotten under april

I april ökade flygtrafiken på svenska flygplatser, jämfört med månaden innan, för andra månaden i rad. Både antalet avgångar och antalet passagerare ökade, och ökningen var större än vad som förklaras av säsongseffekter. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.
712 flyg landade i Norrbotten under april

Äldre än en månad

Vindkraftverk i närbild

Ännu ett år utan ny vindkraft i Kiruna

Vindkraftsutbyggnaden i Sverige satte nya rekord i fjol, i både antal och effekt, men de nya vindkraftverken är ojämt fördelade över landet. Kiruna kommun har inte byggt nya vindkraftverk på åtminstone 17 år.
Ännu ett år utan ny vindkraft i Kiruna
Flygplan i luften

Mest flyg­trafik sedan pandemi­utbrottet i Norrbotten i mars

I mars ökade flygtrafiken på svenska flygplatser igen, jämfört med månaden innan. Ökningen är delvis en säsongseffekt – normalt sker fler flygningar i mars än i februari – men i vissa delar av landet är ökningen större än så. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.
Mest flygtrafik sedan pandemi­utbrottet i Norrbotten i mars

Nu börjar Kiruna bygga solceller

Den installerade solkraften i Kiruna kommun har hittills varit försumbar, men under 2021 syns en tydlig ökning i statistiken, om än från låga nivåer. Det visar nya siffror från Energimyndigheten.
Nu börjar Kiruna bygga solceller
kondensånga stiger från industriskorstenar

Här är de största utsläpparna i Norrbotten och Kiruna

Industrin står för en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Nya siffror från Naturvårdsverket visar att industriutsläppen i fjol studsade tillbaka upp, efter en nergång under pandemin. Men de lokala variationerna är stora.
Här är de största utsläpparna i Norrbotten och Kiruna

Så många hushåll fick bidrag för hemmaladdning i Kiruna

Privatpersoner i Kiruna kommun beviljades under förra året 137 000 kronor i bidrag för att installera laddplatser i hemmet. Men det fanns andra kommuner i Norrbottens län som utnyttjade bidraget mer flitigt. Luleåborna fick flerfalt mer.
Så många hushåll fick bidrag för hemmaladdning i Kiruna

Statistiken missar Kirunas laddplatser nästan helt

Det finns stora luckor i den statistik över laddinfrastruktur som oftast hänvisas till, även i Kiruna. Kommunens siffror är därmed bättre än sitt rykte.
Statistiken missar Kirunas laddplatser nästan helt
Entrén till Luleå flygplats

Fortsatt låg­trafik för flyget – så ser det ut i Norrbotten

Det svenska flygandet ligger fortfarande på de lägsta nivåerna sedan första halvåret i fjol, och långt under trafik­siffrorna före pandemin. Det visar ny statistik från Transport­styrelsen.
Fortsatt lågtrafik för flyget – så ser det ut i Norrbotten
Flygplan från Vueling på rullbana

Flyg­trafiken minskade i landet – så ser det ut i Norrbotten

Flygtrafiken i Sverige vände ner igen i januari, till de lägsta nivåerna sedan förra våren. Det visar de senaste trafiksiffrorna från Transportstyrelsen, som släpptes denna vecka.
Flygtrafiken minskade i landet – så ser det ut i Norrbotten
Läget på elmarknaden  i Norrbotten.

Läget på elmarknaden i Norrbotten i januari i fyra punkter

Lägre priser än förra månaden, ovanligt stor andel vindkraft och större export än import 97 procent av tiden. Här är Newsworthy nya månadsrapport om elmarknaden.
Läget på elmarknaden i Norrbotten i januari i fyra punkter