En har lämnat kommunfullmäktige i Vaxholm– fler hoppar av i länet

Vaxholms kommun Politik
Genrebild från sessionssalen i Karlstad
Martin Olsson, Newsworthy

En ledamot har hittills hoppat av sitt uppdrag i kommunfullmäktige i Vaxholm – vilket är fler än vid samma tid efter valet 2018. I Stockholms län som helhet har antalet avhopp ökat.

Sex månader efter valdagen har 453 kommunpolitiker lämnat sina uppdrag runt om i landet, vilket är ungefär lika många som vid motsvarande tidpunkt förra mandatperioden. Flest avhopp, sett till antal platser, har skett i Miljöpartiet. Partiet har totalt 309 mandat i kommunfullmäktigeförsamlingar och 19 politiker har lämnat.

I Vaxholms kommun har hittills en ledamot lämnat kommunfullmäktige – vid samma tidpunkt under förra mandatperioden hade ännu ingen politiker slutat.

Hanna Kviman (M) lämnade fullmäktige i januari. Hon ersattes då av Jens Alexandersson.

Under hela förra mandatperioden lämnade elva ledamöter fullmäktige i Vaxholms kommun, som då precis som nu består av 31 platser.

Oftast personliga orsaker bakom avhopp

Undersökningar av tidigare mandatperioders avhoppare visar att det oftast är personliga skäl som ligger bakom avhoppen. Människor flyttar, lämnar på grund av arbets- och familjeförhålladen: hälsa, arbets- och familjeförhållanden och flytt från kommunen. Politiska skäl förekommer också, men inte lika ofta.

Avhopparna i kommun- och regionfullmäktige är historiskt sett oftare kvinnor än män, oftare yngre än äldre. Hittills i riket har andelen kvinnor minskat något och medelåldern höjts i kommunfullmäktigeförsamlingarna.

Fler hoppar av kommunfullmäktige i Stockholms län

Totalt i Stockholms län har 65 personer lämnat kommunfullmäktige, vilket är fler än under motsvarande tid efter förra valet (53 avhopp). Under hela förra mandatperioden lämnade 336 personer sina poster. Flest avhopp sedan valet, i relation till fullmäktiges storlek, har skett i Vallentuna kommun. Moderaterna är det parti där flest ledamöter avgått i länet – 15 personer har lämnat sina fullmäktigeplatser för partiet hittills.

Avgångna ledamöter per dag
Ladda ner i fler format
Avhopp per kommun i Stockholms län
KommunAntal avgångna ledamöterPlatser i fullmäktigeTomma stolar
Botkyrka475
Danderyd151
Ekerö041
Haninge461
Huddinge061
Järfälla261
Lidingö461
Nacka261
Norrtälje161
Nykvarn131
Nynäshamn241
Salem231
Sigtuna561
Sollentuna461
Solna261
Stockholm7101
Sundbyberg461
Södertälje165
Tyresö061
Täby361
Upplands Väsby451
Upplands-Bro141
Vallentuna651
Vaxholm131
Värmdö351
Österåker151

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.