Centerpartiet får rekordlågt väljarstöd i Markaryd

Markaryds kommun Val
Ledamöter på väg mot Riksdagshuset, flankerade av hedersvakt
Melker Dahlstrand, Sveriges riksdag

Efter den slutliga rösträkningen står det klart att Centerpartiet gör sitt sämsta riksdagsval någonsin i Markaryds kommun, med 4 procent av rösterna.

I helgen blev kontrollräkningen av alla röster i riksdagsvalet i Markaryd färdig. Centerpartiet fick totalt 236 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 3,95 procent.

Centerpartiet blev därmed femte störst av riksdagspartierna i Markaryd, efter Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna (till skillnad från i riket som helhet, där Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet är större).

Graf: Så röstade Markaryds kommun i riksdagsvalet, jämfört med riket
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Det preliminära valresultatet innebär att Centerpartiet tappat i Markaryd, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Centerpartiet med 2,2 procentenheter. Det är fjärde valet i rad som Centerpartiet tappar väljare i riksdagsvalet i Markaryd.

Graf: Så röstade Markaryds kommun i riksdagsvalet, jämfört med 2018
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Partiet ser alltså att ut att gå mot sitt sämsta val någonsin i kommunen. Centerpartiets allra bästa val i Markaryd sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande1) var 1976 (34,6 procent). I den historiska jämförelsen har vi inte räknat in 1985, eftersom Kristdemokraterna (då KDS) samverkade med Centerpartiet under en gemensam beteckning det året.

Centerpartiets resultat över tid
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Centerpartiet starkaste valdistrikt i kommunen var Traryd-Hinneryd, där de fick 8,2 procent av rösterna. Traryd-Hinneryd var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Västra Torsås i Alvesta kommun (11,6 procent), och i hela riket Norrflärke-Solberg i Örnsköldsviks kommun (24,3 procent).

Väljarstöd per valdistrikt
DistriktRösterAndelFörändring (procentenh.)*
Traryd-Hinneryd668,18 %−4,7 
Timsfors-Råstorp614,34 %−1,7 
Uppsamlingsdistrikt 0083,70 % 
Strömsnäsbruk423,29 %−2,3 
Markaryd 1 V282,72 %−1,1 
Markaryd 1 Ö312,51 %−2,0 

*I de fall samma distrikt finns kvar utan större förändringar.

Koroplet-karta över partiets stöd i kommunens valdistrikt. Se tabell.

Centerpartiets väljarstöd i riksdagsvalet, i valdistrikten i Markaryd

Markaryds kommun hör till Kronobergs läns valkrets, som skickar sex ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 9,4 procent av rösterna Centerpartiet ett mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 6 procent av rösterna i valkretsen, en minskning med 3,4 procentenheter sedan sist. Det innebär att Kronobergs läns valkrets inte skickar någon centerpartist till riksdagen det här året.

Centerpartiets väljarstöd i Markaryd är det lägsta bland de åtta kommunerna i valkretsen (tillika Kronobergs län).
Centerpartiet har fått 6,7 procents stöd i hela riket. Det innebär att partiet ligger lägre än riksresultatet i samtliga kommuner i valkretsen.

KommunResultatFörändring
Älmhult6,58 %−4,5 
Uppvidinge6,53 %−5,4 
Tingsryd6,39 %−5,2 
Växjö6,28 %−2,8 
Alvesta6,25 %−2,9 
Ljungby5,60 %−3,7 
Lessebo4,65 %−2,6 
Markaryd3,95 %−2,2 

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.