Så många fick ekonomiskt bistånd i Haparanda och i länet i mars

Haparanda kommun | Ekonomiskt bistånd |

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Haparanda kommun låg i stort sett stilla i mars, och är nu 1,1 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 109 personer i Haparanda kommun ekonomiskt bistånd stöd under mars, vilket alltså motsvarar 1,1 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar nio personer. Sedan samma månad förra året innebär det en minskning med 0,1 procentenheter. I Norrbotten som helhet var andelen 0,9 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Haparanda varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Gällivare, Kiruna och Älvsbyn), och minskade i två (Arvidsjaur och Haparanda). Kalix har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,3 %0,0
Arvidsjaur0,8 %−0,1
Boden1,0 %0,0
Gällivare0,5 %+0,1
Haparanda1,1 %−0,1
Jokkmokk0,6 %0,0
Kalix1,2 %
Kiruna0,8 %+0,1
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %0,0
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn1,0 %+0,1
Överkalix1,0 %0,0
Övertorneå0,4 %0,0

Av biståndstagarna i Haparanda kommun var förra månaden 56 kvinnor och 53 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.