Relativt oförändrad andel biståndstagare i Älvsbyn i mars

Älvsbyns kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Älvsbyns kommun låg i stort sett stilla i mars, och är nu 1,0 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 78 personer i Älvsbyns kommun ekonomiskt bistånd stöd under mars, vilket alltså motsvarar 1,0 procent av den vuxna befolkningen. Det är en ökning med 0,1 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar fyra personer. I Norrbotten som helhet var andelen 0,9 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.
Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Älvsbyn varken anmärkningsvärt hög eller låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstad, med 3,5 procent, och de lägsta i Pajala, Solna och Vellinge, med 0,2 procent.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Bland kommunerna i Norrbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i tre (Gällivare, Kiruna och Älvsbyn), och minskade i två (Arvidsjaur och Haparanda). Kalix har högst andel biståndstagare i länet, Pajala har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Arjeplog0,3 %0,0
Arvidsjaur0,8 %−0,1
Boden1,0 %0,0
Gällivare0,5 %+0,1
Haparanda1,1 %−0,1
Jokkmokk0,6 %0,0
Kalix1,2 %
Kiruna0,8 %+0,1
Luleå1,0 %0,0
Pajala0,2 %0,0
Piteå0,7 %0,0
Älvsbyn1,0 %+0,1
Överkalix1,0 %0,0
Övertorneå0,4 %0,0

Av biståndstagarna i Älvsbyns kommun var förra månaden 38 kvinnor och 40 män.

Ladda ner den här grafen som pngsvgeps

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.