Andelen biståndstagare sjunker i Åsele

Åsele kommun Ekonomiskt bistånd

Andelen vuxna med ekonomiskt bistånd i Åsele kommun sjönk betydligt i december, till 0,7 procent, enligt den senaste, preliminära statistiken från Socialstyrelsen.

Totalt fick 21 personer i Åsele kommun ekonomiskt bistånd stöd under december, vilket alltså motsvarar 0,7 procent av den vuxna befolkningen. Det är en minskning med 0,3 procentenheter från månaden innan, vilket motsvarar sex personer. I Västerbotten som helhet var andelen 0,9 procent, vilket är ungefär samma nivå som månaden innan.

Grafen bygger på kommunernas egenrapporterade uppgifter. Kraftiga avvikelser kan bero på felrapportering.
När uppgifter saknas från en kommun, har den skattats baserat på tidigare data, för underlag till länssiffran samma månad.

I riket som helhet var andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i den vuxna befolkningen i stort sett oförändrad, på 1,3 procent.

Jämfört med andra kommuner i hela landet är andelen biståndstagare i Åsele förhållandevis låg. Landets högsta nivåer finns i Filipstads kommun, med 3,3 procent, och de lägsta i Olofströms kommun, Pajala kommun, Solna kommun och Vellinge kommun, med 0,2 procent.

Bland kommunerna i Västerbotten ökade andelen mottagare av ekonomiskt bistånd förra månaden i fem, och minskade i tre (Bjurholm, Malå och Åsele). Lycksele har högst andel biståndstagare i länet, Robertsfors har lägst.

KommunAndelFörändring (1 mån)
Bjurholm1,0 %−0,1
Dorotea1,4 %+0,2
Lycksele1,6 %0,0
Malå1,1 %−0,1
Nordmaling1,0 %0,0
Norsjö0,7 %+0,1
Robertsfors0,5 %0,0
Skellefteå1,0 %0,0
Sorsele1,1 %0,0
Storuman0,8 %+0,1
Umeå0,9 %0,0
Vilhelmina1,1 %0,0
Vindeln0,9 %+0,1
Vännäs0,8 %+0,1
Åsele0,7 %−0,3

Av biståndstagarna i Åsele kommun var förra månaden 11 kvinnor och 10 män.

Lokal, datadriven journalistik

Newsworthy är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data. Vi är datajournalister som analyserar och tolkar världen på siffror, snarare än tyckande.

Allt vi gör sker ur ett lokalt perspektiv. Alla artiklar lokalanpassas ner på kommun- och länsnivå.